Przepyszne muffiny z dojrzałych bananów


W sobotni wieczór mam dla Was przepis na błyskawiczne muffiny. Jeżeli zdarzyło się Wam nie zjeść bananów gdy wizualnie cieszyły oko nie musicie robić z nich koktajlu bądź co gorsza ich wyrzucać. Proponuję Wam puszyste, lekko wilgotne w środku muffinki, które w dodatku są bardzo proste w przygotowaniu.
muffiny z czarnych bananów, dojrzałe banany, babeczki z bananów
  

Składniki:

* 2 mocno dojrzałe banany,
* 2 szklanki przesianej mąki,
* 0,5 szklanki cukru,
* 1 szklanka mleka,
* 0,5 szklanki oleju,
* 1 jajko,
* 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
* 1 łyżeczka nutelli,
* szczypta soli

muffiny z czarnych bananów, dojrzałe banany, babeczki z bananów
muffiny z czarnych bananów, dojrzałe banany, babeczki z bananów
muffiny z czarnych bananów, dojrzałe banany, babeczki z bananów

Przygotowanie muffinek bananowych:

Banany kroimy na mniejsze kawałki, po czym za pomocą widelca rozgniatamy. Można w tym celu użyć również blendera. Następnie dodajemy je do sypkich produktów po czym dodajemy jajko, olej, mleko, aromat waniliowy i nutellę. Dokładnie mieszamy.

muffiny z czarnych bananów, dojrzałe banany, babeczki z bananów
muffiny z czarnych bananów, dojrzałe banany, babeczki z bananów
muffiny z czarnych bananów, dojrzałe banany, babeczki z bananów
muffiny z czarnych bananów, dojrzałe banany, babeczki z bananów

Papilotki wypełniamy ciastem zostawiając około 1 cm od brzegu, aby dać im swobodę w rośnięciu :) Muffinki pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż do suchego patyczka.
I tyle kochani :) później pozostaje już je tylko zjeść :) a smakują niesamowicie :) Na dziś kończę kochani, w przyszłym tygodniu zabiorę Was do Naszego Zakątku, zobaczycie jak idą nam prace wykończeniowe. 

muffiny z czarnych bananów, dojrzałe banany, babeczki z bananów
muffiny z czarnych bananów, dojrzałe banany, babeczki z bananów

32 komentarze:

  1. mniam...koniecznie muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. I też tak smakują :) moje łasuchy zjadły niemalże wszystkie :o)

      Usuń
  3. Kuszący przepis... Koniecznie muszę spróbować :-) uwielbiam takie proste przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam szybciutkie przepisy :) w dodatku takie z rzeczy dostępnych pod ręką :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam mufinków bananowych, nie wiem gdzie mi ten pomysł umknął, bo nawet z dyni zdarzyło mi się robić:) Dzięki za pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja koniecznie musiałam uratować te banany bo dzieci stwierdziły, że ich nie zjedzą bo się popsuły :)z dyni powiadasz ? No to mi ten przepis zaś umknął podrzuć przepis chętnie jesienią go wypróbuję :)

      Usuń
  5. Z bananami jeszcze nie eksperymentowałam muszę koniecznie wypróbować... polecam też muffinki z czekoladą i wiśniami ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm czekolada i wiśnie to to co uwielbiam :) Kochana wrzucaj przepis, moje łasuchy się ucieszą :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. O, to coś dla mnie bo uwielbiam banany! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja Ci powiem paradoksalnie nie lubię bananów, kupuję je jedynie dzieciom dlatego często mi czernieją. Latem robię z nich koktajle :)

      Usuń
  7. Bardzo często zostają mi banany, więc z wielką chęcią wykorzystam Twój przepis :)
    Ściskam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny tylko muszą dobrze wystygnąć moje łasuchy jadły już ciepłe, ale później miały lepszy smak :)

      Usuń
  8. Fajny i prosty przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jakże miłe odwiedziny :) przy muffinach dzieci brały czynny udział co faktycznie dowodzi, że są bardzo proste i szybkie :) a jakie smaczne :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Uwielbiam banany i bananowe muffinki <3 i czasami robię. Świetnie Ci wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) też byłam pod wrażeniem ich rozmiaru :)

      Usuń
  10. Uwielbiam muffiny, ale bananowej wersji jeszcze nie jadlam. Chetnie bym sprobowala, ale pokombinowalabym ze skladnikami, bo ostatnio probuje unikac zarowno bialej maki jak i cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och to koniecznie pochwal się przepisem :) chętnie wypróbuje :o)

      Usuń
  11. Banany uwielbiamy muffiny też więc trzeba się zabrać za ten przepis. Pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/03/babka.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj koniecznie są niezwykle smaczne :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. W końcu wiem co zrobić z "czarnymi" bananami, wcześniej,aż wstyd przyznać, po prostu je wyrzucałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz się wstydzić bo i mi się tak przytrafiało czasem aż w końcu powiedziałam stop :) Nie lubię marnować jedzenia stąd ten przepis wszystko można wykorzystać no chyba że data ważności jest już dużo po terminie :P

      Usuń
  13. Piękna ta misa z uchem, gdzie ją kupiłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w pretty home :) uwielbiam ją ma ogromne zastosowanie :)

      Usuń
  14. Ciekawy pomysł, ja też nie lubię, gdy coś się marnuje w kuchni:) A wbrew pozorom takie najbrzydsze banany bywają najsmaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słyszałam, że niektórzy tylko takie jedzą :) ale moje dzieciaki się "brzydziły" po otworzeniu nie było dramatu banany były jak nowe tylko ta skórka przy jabłkach mi leżała stąd tak szybko przybrały niesmaczny kolor :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Uwielbiam wypieki! Fajna relacja z pichcenia:)
    Pozdrawiam serdecznie-D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana :) Ja również lubię pichcić :)

      Usuń
  16. Na moje oko - chyba bym ogarnęła temat :)
    Wyglądają pysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, żebyś ogarnęła temat :) Pozdrawiam

      Usuń

TOP