Puddingowe rurosy



rurki z ciasta francuskiego, rurki z puddingiem, pudding wyniary
Po intensywnym weekendzie mam dla Ciebie przepis na proste, szybkie i smaczne rurosy. Jeżeli tak jak ja lubisz słodycze, a ochota na słodkie dopada Cię o różnych porach i masz już dosyć wyjadania dzieciom słodkości - tak, zdarza mi się codziennie coś ukraść z koszyka - to ten przepis jest dla Ciebie. 
Z reguły stawiam na hand made i lubię szpanować swoimi wyrobami, ale nie oszukujmy się korzystam również z gotowców. Wstyd się przyznać, a może i nie, jeszcze nigdy samodzielnie nie przygotowałam sobie ciasta francuskiego. Zawsze, ale to zawsze bazuję na tym kupnym i w tym przepisie również poszalałam z gotowcami. Postanowiłam również przy okazji wypróbować pudding winiary, słyszałam wiele negatywnych komentarzy na jego temat. A ponieważ należę do osób, które wolą o wszystkim przekonywać się na własnej skórze, pewnego dnia robiąc zakupy, pochwyciłam go do koszyka, aby czekał na swój sądny dzień w czeluści mojej spiżarni. 

Składniki na puddingowe rurki

- ciasto francuskie kupne bądź robione,
- pudding,
- zimne mleko,

Przygotowanie puddingowych rurek

rurki z ciasta francuskiego, rurki z puddingiem, pudding wyniary
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowałam, a następnie pocięłam na paski. Możesz zobaczyć, że zbyt szybko chciałam rozwinąć zimne ciasto francuskie i trochę mi się poszczerbiło pod koniec. Ale z nagłym głodem nie wygrasz ;) Nie ma na co czekać. 
Przygotowałam sobie papierowe rulony - moja mama twierdzi, że są w sklepach obrączki do tego typu ciastek. Niestety ja ich nie widziałam więc nie wiem, czy faktycznie takie coś istnieje. Ja postawiłam na papier - wykonałam jednak mały test. Część rurek nawinęłam na tradycyjny, szary papier do pieczenia, a część na dołączony do ciasta papier. Pojedyncze paseczki delikatnie, ale równomiernie nawijamy na nasz rulonik. 
rurki z ciasta francuskiego, rurki z puddingiem, pudding wyniary
Każdego rurosa musisz "zlepić" od dołu aby podczas napełniania puddingiem ten najzwyczajniej w świecie nam nie uciekł :)
rurki z ciasta francuskiego, rurki z puddingiem, pudding wyniary
W trakcie zawijania rurek jest dobry moment na to aby nagrzać nasz piekarnik do temperatury 210 stopni. Pamiętaj aby rurki układać na blaszce w większych odstępach, gdyż w piekarniku jeszcze urosną. Wiem, że to wiesz ale wolę wspomnieć ;) tak na wszelki wypadek. Pieczemy rurosy około 15 minut, aż pięknie się zarumienią. 
rurki z ciasta francuskiego, rurki z puddingiem, pudding wyniary
Powiem Ci, że tutaj również wykonałam mały test. Z części rurek wyjęłam papier gdy były jeszcze ciepłe, z reszty gdy były już wystudzone. Byłam ciekawa czy przy zimnym cieście ciężej papier będzie wyjąć, ale nic bardziej mylnego. Moja rada: papier wyciągamy gdy rurki będą wystudzone. Nie ma też różnicy, którego papieru do ich nawijania użyjemy, gdyż oba poradziły sobie z tym zadaniem jednakowo. Kolejne co mogę Ci doradzić, to zawijaj rurki na podwójnie złożony papier aby uzyskać większy otwór, lepiej będzie Ci wypełnić rurki kremem. Ja niestety zrobiłam sobie za małe otwory. A żeby było śmieszniej zniszczyłam swoją ulubioną szprycę i musiałam się wspomóc woreczkiem spożywczym - takim do kanapek :o)
Samo przygotowanie puddingu nie jest czasochłonne. Wystarczy do zimnego mleka wsypać zawartość torebki i za pomocą blendera przygotować krem. Co do samego puddingu winiary mogę Ci powiedzieć, że to był mój pierwszy i ostatni zakup, zdecydowanie smaczniejszy jest ten samodzielnie wykonany, niż ten z proszku. 
rurki z ciasta francuskiego, rurki z puddingiem, pudding wyniary
łasuch, rurki z ciasta francuskiego, rurki z puddingiem, pudding wyniary
Nie zapomnij jeszcze o łasuchu pomocniku, co ochoczo Ci pudding będzie paluszkami wyjadać :) Koniecznie daj mu krzesełko, aby wyżej sięgnąć potrafił. A tak w ogóle to możesz go posadzić na blat, a co! Niech się chłopak uczy jak szybko przygotować coś słodkiego, gdy jego wybranka będzie gorszy dzień miała i koniecznie słodkiego zachce :)

13 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. Pewnie wypróbuję ;) A umorusana buzia synka słodka. Taki pomocnik to skarb ;) Buźka :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam, że słodka buzia mojego pomocnika skradnie czyjeś serce :) Pozdrawiam Cię gorąco w ten słoneczny dzień <3

      Usuń
    2. Przepis jak najbardziej godny wypróbowania. Czasmi zastanawiam się jak te piekarnie produkują te ciastki. Mowa bardziej o tych nowoczesnych inwestycjach takich jak na Śląsku ostatnio było jakieś otwarcie. Niby mają roboty większość produkować. Ciekawe.

      Usuń
  2. Rureczki na pewno pyszne, dobitnie świadczy o tym mina synka :)))
    Buziaki dla Was <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają i widać, że są szybkie w przygotowaniu, super :) pozdrawiam i zapraszam do nas https://siostrydajarade.blogspot.com/2016/03/sakiewki-pene-pysznosci.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny deser na szybko dla niespodziewanych gości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) cieszę się, że przypadł Ci do gustu Pozdrawiam

      Usuń

TOP